De positieve gevolgen van corona

Wanneer je de titel van deze blog leest, zul je misschien je wenkbrauwen fronsen. Of wellicht nog erger. Hoe kan zoiets verschrikkelijks als het coronavirus nu iets positiefs teweeg brengen, hoor ik je bijna denken. Maar misschien had je er al iets van gemerkt en waren je bepaalde dingen opgevallen. Vooraf had waarschijnlijk niemand kunnen bedenken dat corona, of liever gezegd Covid-19, zoals het virus wordt genoemd, iets positiefs voor de mensheid zou kunnen hebben. Er zijn natuurlijk geen voordelen aan onze grootste vijand van dit moment die ons nu al maanden het leven zuur maakt en voor veel onrust zorgt. Iedereen heeft ermee te maken en iedereen gaat er weer op een andere manier mee om. Of je wilt of niet, corona is hier en we moeten er mee dealen, hoe dan ook.

Hedendaagse mogelijkheden

Maar positieve gevolgen van de corona pandemie zijn er wel degelijk. Om er een paar te noemen, de omwonenden van de luchthaven Schiphol hebben nu vrijwel geen geluidsoverlast van overkomende vliegtuigen. Ze zullen nu de natuurlijke geluiden uit de natuur weer kunnen horen en er weer van kunnen genieten. Hiermee neemt ook hun geestelijke belasting af van die steeds maar voortdurende herrie en lawaai boven hun hoofd. Anderen die verder weg van Schiphol wonen, zullen wellicht minder of zelfs geen last kunnen ervaren van de vele zilveren vogels in de lucht maar ook zij kunnen voordeel beleven aan de afwezigheid van vliegtuigen: de lucht wordt immers flink schoner nu er geen vluchten meer zijn.

Het blauw in de lucht wordt mooier zonder grauwsluiers van de uitstoot van vliegtuigen. Door corona en dientengevolge minder vlieguren hebben andere mensen ontdekt dat ze heel goed kunnen vergaderen op afstand. Met de hedendaagse mogelijkheden zoals beeldbellen, skypen en zoomen kan men op de eigen plek blijven en toch contact hebben met collega’s in het buitenland en hoeft men niet meer perse het vliegtuig te nemen waardoor er minder vlieguren gemaakt hoeven te worden dan voorheen. Hoe dit zich in de toekomst verder zal ontwikkelen, zullen we moeten zien.

De luchtkwaliteit knapt ook op wanneer als gevolg van corona tevens minder auto’s op de weg rijden. We hebben het altijd vanzelfsprekend gevonden dat we alles maar konden doen zoals we wilden maar worden nu toch gedwongen andere manieren te bedenken en te verzinnen. Dit maakt dat er nieuwe initiatieven ontstaan die er voorheen niet waren. Theaters en concertzalen zijn gesloten maar artiesten proberen toch hun publiek te bereiken en de liefhebbers en fans willen hun helden toch ook graag zien optreden. Als gevolg hiervan kan men via streamingdiensten of via een eenmalige betaling de gewenste artiest zien optreden die dan in een lege zaal zijn of haar performance geeft.

Meer creativiteit

Er wordt sinds de uitbraak en verspreiding van Covid-19 ook veel meer thuisgewerkt. Deels noodgedwongen door de flink veranderende omstandigheden maar ook voor de eigen veiligheid en die van de collega’s. Ikzelf ben er een goed voorbeeld van. Aanvankelijk vond ik thuiswerken niet iets voor mij. Schoorvoetend en met scepsis ben ik er toch aan begonnen. Eerst vond ik het niks en moest heel erg aan het idee en de praktijk van thuiswerken wennen maar gaandeweg merkte ik dat het ook zo zijn goede kanten heeft. Ik had immers geen reistijd meer om op de werkplek te komen en naarmate ik er meer aan begon te wennen wist ik toch mijn draai in het thuiswerken te vinden. Het ging mij eigenlijk steeds beter bevallen. Ook heb ik geleerd dat je ook aan nieuwe gewoonten kunt wennen. Het is misschien niet zo optimaal mogelijk als in een kantooromgeving die hiervoor speciaal bedoeld en ontworpen is maar het kan wel.

Door de omstandigheden leren mensen nieuwe manieren om toch hun dagelijkse bezigheden zo goed mogelijk uit te voeren. Meer thuiswerken en tot de ontdekking komen dat dit goed uitpakt. Er zijn zelfs bedrijven die hun gehuurde ruimte hebben opgezegd en permanent hebben gekozen voor thuiswerken. Dit scheelt hen in de vaste lasten en andere steeds terugkerende onkosten. Dit bespaarde geld kan tegoed komen aan het bedrijf wat ook weer de nodige winst kan opleveren. Door de veranderende en veranderde omstandigheden leert de mens van de nood een deugd te maken en dit biedt ruimte voor nieuwe ideeën. Er ontstaat meer creativiteit bij de mensen en bedrijven onderling om toch hun ding te kunnen blijven doen.

Ons eigen gezonde verstand

De maatschappij zal op termijn een blijvende en toenemende verandering te zien gaan geven. De mens blijft zijn dingen doen met de nodige creativiteit maar anders dan voorheen vanzelfsprekend was. De mensen zijn, ondanks dat ze anderhalve meter afstand moeten houden en niet met teveel mensen bij elkaar mogen zijn, toch ook meer op zichzelf aangewezen. De één redt zich beter dan de ander. Er is het besef dat mensen elkaar meer helpen dan voorheen het geval was, maar het gebeurt op andere manieren, ondanks de regels en restricties die de overheid ons heeft opgelegd.

Er ontstaan andere manieren waarop mensen elkaar helpen. Voorbeelden zijn het doen van boodschappen voor mensen die het zelfs nu niet zo goed durven of kunnen. Men zoekt wat vaker contact met de ander als het niet mogelijk is om die ander te bezoeken, door bijvoorbeeld wat vaker te bellen, via chats, mail of andere media. Er worden weer vaker brieven en kaarten verstuurd om een blijk van medeleven te tonen aan die ander die door de gegeven omstandigheden niet buiten mag of kan komen. De ontvanger van een mooie brief of die leuke kaart voelt zich dan gesterkt dat er toch naar haar of hem wordt omgekeken.

Sinds woensdag 1 juli 2020 is er weer meer verruiming mogelijk. Belangrijk blijft dan wel om de basisregels in acht te nemen, zoals de anderhalve meter afstand tot een ander. Het openbaar vervoer zal zijn normale dienstregeling weer gaan uitvoeren; alleen is een mondkapje verplicht voor alle reizigers maar iedereen die dat wil, kan gewoon weer met het OV reizen. We moeten vooral ons eigen gezonde verstand gebruiken. Maar laten we vooral verder creatief blijven en meenemen wat we in de afgelopen maanden hebben geleerd.

Roy van Eijk is 60 jaar en werkt al ruim twee jaar bij stichting BAB. Op de administratie is hij de spin in het web en de geduldige mentor van menig vrijwilliger. Als mede-redacteur raakte hij geïnspireerd door de blogs, die we publiceren en we hebben hem gevraagd om te beschrijven hoe hij deze tijd van Corona ervaart.

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: