The times they are a-changin’

…zong Bob Dylan al in 1964. Het gaat over de tijden die aan het veranderen zijn. Nu is verandering natuurlijk van alle tijden. Maar de betekenis van deze songtitel is nu weer zeer actueel te noemen. Wie had zich een aantal maanden geleden nog kunnen bedenken dat we nu in een wereld leven zoals we die nog niet eerder op deze manier hebben meegemaakt? Het almaar voortwoekerende coronavirus heeft in slechts enkele maanden tijd ons land, en de wereld waarin we leven, compleet veranderd en overhoop gegooid. De levens van zeer velen is op zijn kop gezet.

Mensen van de dag

Alles wat vroeger zo vanzelfsprekend was dat je er niet eens over nadacht, is dat nu (plots) niet meer. Lekker op stap gaan met je vrienden en familie; uit eten; naar de bioscoop; naar het strand; het bezoeken van concerten; festivals en evenementen; vakanties naar, en het vieren daarvan, in verre oorden; het is er allemaal niet meer bij. In plaats daarvan zitten we noodgedwongen thuis en mogen of kunnen bijna nergens meer heen. Het OV is niet veilig; zit of sta je in een te volle bus en komt er controle, dan kun je zomaar een fikse boete krijgen. Reizen lijkt momenteel dan ook een bijzondere onderneming te worden, tenzij je zelf een auto hebt, maar ook dan kan het anders zijn.

Eén van de ergste dingen in deze tijd is misschien nog wel dat kinderen hun ouders, en kleinkinderen hun grootouders niet meer mogen bezoeken wanneer deze in een verzorgingstehuis wonen. De eenzaamheid onder deze groep vaak alleen wonende mensen met een hoge, kwetsbare leeftijd is toch al groot en nu moeten ze ook nog eens verstoken blijven van familiebezoeken, juist iets wat hen altijd deed opvrolijken. Hoe komen deze ouderen nu hun tijd door? Het moet voor hen heel onzeker en verwarrend zijn dit allemaal nog te moeten meemaken. De jongere generaties hebben nog een heel leven te gaan maar de ouderen zijn mensen van de dag geworden. Zullen zij, ook wanneer ze niet ziek worden, weer een ‘normale’ wereld mogen meemaken? En wat te denken van uitvaarten waar maar twee nabestaanden bij aanwezig mogen zijn. Wie bepaalt en maakt de keuze wie er wel en wie er niet bij mogen zijn?

Eén klant tegelijkertijd

Aan de andere kant; de winkels waar ik met een zekere regelmatig kom, lijken steeds beter om te kunnen gaan met de veranderende omstandigheden. Enkelen zijn een tijdje gesloten gebleven zoals C&A en Van Haren in mijn buurt, maar zijn onlangs toch weer open gegaan en hebben net als vele anderen inmiddels een heel duidelijk deurbeleid. Met name bij de Action in winkelcentrum Leyweg kan er op de zaterdag en zondag een lange rij wachtenden staan die hier allemaal willen winkelen. Waarom juist deze winkel, zo vraag ik mij af. Er zijn toch meer goedkope winkels? Pal naast Action zit Big Bazar. Dit is mijn optiek toch ook een voordelige winkel maar hier zie ik eigenlijk nooit een rij buiten staan.

En dan de apotheek, waar ik met een minder frequente regelmaat kom. Halverwege maart kon ik mijn bestelde medicijnen pas na twee dagen ophalen, waar het daarvoor al vaak op dezelfde dag kon. Er mochten toen echter maar twee klanten tegelijkertijd binnen staan. Dit is inmiddels veranderd. Een paar weken geleden, toen ik er weer eens langs liep, zag ik op de deur dat er nog maar één klant tegelijkertijd binnen mocht zijn. Dit was omdat men de anderhalve meter afstand niet goed kon waarborgen. In deze ruimte staan ook de kluisjes waar klanten van gebruik kunnen maken en de medicijnen kunnen ophalen die voor hen klaarliggen. Tot voor kort, voor Corona zijn intrede deed, kon men de medicijnen op een voor hen gunstig tijdstip ophalen, maar nu moeten deze klanten ook gewoon op hun beurt in de rij wachten.

Gewenning

Omdat er vaak lange rijen mensen buiten de apotheek stonden te wachten, heeft de apotheek iets bedacht om hier iets aan te doen en de rij buiten te laten afnemen. Het is nu zo dat wanneer je je medicijn wilt komen ophalen zij je een sms’je sturen wanneer je medicijn voor je klaarligt. In mijn geval was dit afgelopen vrijdag om 15:00 uur. Omdat het er gewoonlijk druk is op vrijdagmiddag, heb ik het maandag 4 mei in alle vroegte opgehaald. Om 08:00 uur ben ik buiten de apotheek gaan staan en had slechts één wachtende voor mij. Toen de apotheek open ging, was ik snel aan de beurt en na zeven minuten verliet ik met mijn medicijn het pand van de apotheek.

Dit voorbeeld geeft maar aan dat bedrijven steeds beter raken ingespeeld in deze voor ons allen nieuwe realiteit. Zo zal het wellicht andere bedrijven en organisaties ook vergaan, naarmate men beter en beter met de situatie kan omgaan. Ook door de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd en deze met zekere regelmaat aan de nieuwe steeds veranderende situatie zal aanpassen. Ook al is het voor velen geen leuke tijd, ik merk dat ook hierin gewenning optreedt. Houd zoveel mogelijk vol! We moeten er met ons allen doorheen komen.

Overigens is het eerder genoemde liedje van Bob Dylan ook in het Nederlands vertaald onder de titel Er komen andere tijden en in 1965 door Boudewijn de Groot opgenomen en in 1966 verschenen op zijn 1e album Boudewijn de Groot.

Roy van Eijk is 60 jaar en werkt al ruim twee jaar bij stichting BAB. Op de administratie is hij de spin in het web en de geduldige mentor van menig vrijwilliger. Als mede-redacteur raakte hij geïnspireerd door de blogs, die we dagelijks publiceren en we hebben hem gevraagd om te beschrijven hoe hij deze tijd van Corona ervaart.

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: