Re-start je dag

Zou iemand mij kunnen vertellen waar in de handleiding van het leven dit hoofdstuk te vinden is? Want de intentie om het beste te maken van mijn dag legt toch een beetje druk op mijn handelen. Kan iemand me even knijpen? Me geruststellen en zeggen dat dit niet meer is dan een verbeelding. Een slechte film, mede mogelijk gemaakt door mijn fantasie; een “dagmerrie”.

Doemdenken

Helaas, de nieuwe realiteit accepteren is voor mij toch nog een béétje lastig, ondanks mijn interne dialoog. ‘Beetje maar’ zeg ik, terwijl ik als een stuiterbal heen en weer ren in huis en geen rust kan vinden. Als we zo doorgaan hebben we geen nieuwe zonnepanelen meer nodig. Dan wekken we voortaan energie op vanuit mijn veel te snel kloppende hart en onophoudelijke gewiebel. 

Goed. Het beste ervan maken, het is makkelijker gezegd dan gedaan… Het coronavirus heeft een stempel gezet op alles, ook de dagelijkse perikelen waar we normaal gesproken al mee te maken hebben. Ik betrap mezelf constant op allerlei negatieve gedachten. Want o ja, vergeten te zeggen: doemdenken is ook een van mijn bekroonde talenten. Argh! Frustrerend om weer op een punt te staan waar mijn ene superkracht totaal overprikkeld raakt van de andere. Ik moet gewoon hardop lachen om hoe erg ik mezelf in de weg zit nu. Heb ik zo mijn best gedaan de balans te vinden, komt DIT het leven ingestormd…

Het virus krijgt de schuld van alles vandaag. Ik ben nu verdrietig, druk, bang, boos, ongeduldig en ik reageer net iets te kattig op alles. Mijn lijstjes voor de dag krijg ik niet afgevinkt. En onderweg naar de keuken, ben ik vergeten wat ik wilde doen. Ik heb geen puf of inspiratie om te koken. En het liefst wil ik weer depressief onder de dekens kruipen, waar ik mezelf net nog zo vol goede moed onder vandaan heb gekregen. Het zelfmedelijden druipt er vanaf. 

Mevrouw Goede Moed

Stom virus! Het virus heeft me volledig uit balans gebracht. Wat een top excuus! Even eerlijk, vooral naar mezelf… Ik heb natuurlijk hartstikke mijn best gedaan, in de dagen, weken en maanden voordat het virus in Nederland aankwam. Maar het is niet alsof alles hiervoor zo vlekkeloos verliep. Ook toen lukte het niet iedere dag om alles gedaan te krijgen. Ook toen had ik wel eens een mindere dag of eerlijk gezegd dagen, mmm…

Ik zou graag willen weten waar die power woman is gebleven van gisternacht. Je weet wel, Mevrouw Goede Moed die besloot om het beste te maken van elke dag? ‘Joehoe, kan die zich weer even aanmelden bij huize Mama Noe aub?!’ Er moet namelijk nog genoeg gebeuren vandaag! Wanneer ik me bedenk wat ik vandaag allemaal van plan was om te doen, steekt het schuldgevoel de kop weer op. Er moet een manier zijn om dit te doorbreken.

Wacht! Stop! Ik geef mezelf even de ruimte. Adem in, adem uit. Even terugkomen bij mezelf. Ik heb een re-start nodig. Dus zet ik een vrolijk muziekje op, sluit mijn ogen en praat mezelf weg van de rand. Het is oké om even niet oké te zijn. We kunnen op elk moment weer opnieuw beginnen. Ja dat kan en ja dat mag! NU is een nieuw moment. Moet alles perse vandaag? Misschien ook niet. Het schoolwerk met de kinderen is gedaan. Het hele huishouden heeft gegeten en gedronken, niemand is verhongerd of uitgedroogd. Misschien mag ik hier wel genoegen mee nemen voor vandaag. Ik open mijn ogen weer en voel een boost aan energie door mijn lichaam stromen. We zijn er weer! HOI! Het is allemaal goed zoals het is.

Hij maakt mijn re-start moment compleet

Ik zeg altijd tegen mijn vriendinnen: “Het leven is een feestje! Je moet alleen zelf de slingers ophangen.” Het is nu niet anders. Weet je wat ik ga doen? Mijn fanatieke Fortnite spelende zoon plagen terwijl ik de schone was opruim. Ik storm zijn kamer in en zeg heel fanatiek alles na wat hij roept tijdens zijn spel. Hij verontschuldigt zich bij zijn vrienden voor mijn gedrag en kijkt mij vervolgens aan om keihard in de lach te schieten. Daar, precies daar, die lach van hem naar zijn vervelende mama is waar ik weer even positief op door kan. Zonder dat hij het door heeft, heeft hij mijn re-start moment compleet gemaakt. 

En zonder mezelf verdere druk op te leggen, verloopt de dag fijner dan dat ik me voor had kunnen stellen. Ik speel, dans en lach met de kinderen en krijg stiekem nog best wat gedaan. En om dit feestje compleet te maken eten we vandaag lekker PATATJES ;-)! Gewoon omdat het kan. En stiekem ook omdat ik met mijn kooktalent sowieso al geen prachtig driegangenmenu op tafel krijg. En ook dat is goed zoals het is.

Doe jij mee met de dag re-start? Laat mij weten wat jouw ultieme re-start truc is.

Mama Noe • 30, bewezen superkrachten: ASS, AD(H)D, hoogsensitief •

Moeder van • 2 zelfgemaakte menswezens met dezelfde superkrachten + 2 cadeau gekregen exemplaren met weer andere superkrachten•

Vrouw van • man met opa-petje & bril •

Te vinden op • instagram: @messymomnoe

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: