Dictatorschap of empathie

Ik kan niet geloven dat het hele corona gebeuren uit een vooropgezet plan is ontstaan. Misschien ben ik te goedgelovig, naïef of wat dan ook… Maar ik kan er niet bij dat er nu mensen op de IC voor hun leven vechten, mensen rouwen om hun overleden dierbaren, mensen meer dan overuren werken in de zorg omdat er ergens een plan is ontstaan om op deze wijze de wereld te kunnen veranderen. Ik “voel” het niet op deze manier.

Het inzicht dat we nergens controle over hebben

Het is lastig om onderscheid te maken tussen alle verhalen op social media; wat is waar en wat is niet waar? Persoonlijk lees ik datgene wat resoneert met mijn gevoel. Uit zelfbescherming heb ik wel wat Facebook-pagina’s ontvolgd omdat ik deze paniek- en haatzaaiend vind. Er zitten veel onruststokers op social media. Onder mijn cliënten merk ik de onrust ook. Zoveel verschillende mensen die er op evenveel verschillende manieren mee omgaan.

De ene cliënt zit al weken in angst en paniek, wil controle houden, koste wat het kost, terwijl ik weet dat het diegene beter af zal gaan als het inzicht komt dat we nergens controle over hebben. De andere cliënt maakt zich vooral zorgen over de financiële gevolgen die dit voor ons land en de hele wereld zal hebben. Weer een andere cliënt vraagt zich af hoe dit verder moet met het schooljaar van de kinderen.

Realiseren in wat voor vrijheid we leefden

Niemand heeft het echte antwoord waar we allemaal op durven te vertrouwen. Vijfenzeventig jaar geleden is ons land bevrijd. Nu ‘mogen’ we bijna niks omdat we een virus moeten overwinnen. Maar we mogen wel een rondje buiten wandelen, we kunnen naar de supermarkt, we hebben te eten en te drinken. We worden niet bedreigd door een oorlog maar door een virus wat alles in een ander daglicht heeft gezet. Wat alles in een ander perspectief heeft geplaatst.

Vijfenzeventig jaar geleden vochten onze voorouders voor onze vrijheid. Er was weinig te krijgen, er waren bombardementen en oorlogsslachtoffers. Nu zijn er corona slachtoffers. We kunnen ogenschijnlijk veilig over straat, er zijn geen bombardementen, maar we kunnen wel geraakt worden door het coronavirus. Misschien is het goed om ons te realiseren in wat voor vrijheid we leefden voordat Corona toesloeg.

Empathisch zijn

Nu las ik vandaag een quote op Facebook: “quarantaine is wanneer je de bewegingsvrijheid van zieke mensen beperkt, Dictatorschap is wanneer je de bewegingsvrijheid van gezonde mensen beperkt.” Wat je van deze quote vindt, is natuurlijk heel persoonlijk. Maar ik vind het persoonlijk een hele nare en vraag ik me af of degene die hem heeft bedacht, wel goed heeft nagedacht.

In mijn ogen beschermen wij door quarantaine heel veel mensen. Kwetsbaar zijn niet alleen de ouderen, maar ook jongeren met een chronische ziekte of aandoening. Als we verspreiding van het virus kunnen voorkomen door zoveel mogelijk binnen te blijven en afstand te houden, dan heeft dat toch niks met dictatorschap te maken? Mijn inziens heeft dat meer te maken met empathisch zijn, de kwetsbaren willen beschermen, goed zorgen voor jouw naasten en voor hun naasten.

Klik op foto voor praktijk

Berlinda de Graaf–Reurink is 45 jaar, getrouwd met Jochem en moeder van twee pubers, zoon Melvin van 17 jaar en dochter Miron van 14 jaar. Samen met hun twee honden wonen zij in het Overijsselse Dalfsen. Berlinda heeft een passie voor het Mediumschap en is werkzaam in haar eigen praktijk. Naast deze passie schrijft zij graag. Haar blogs gaan over alledaagse dingen, leuke en minder leuke gebeurtenissen.

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: