Anderhalve meter maatschappij

De situatie op de afdeling is aan het stabiliseren. Er komen minder besmettingen bij onder de bewoners. Inmiddels zijn de collega’s van Team 1, op twee na, volledig uitgeschakeld door Corona. Hierdoor komt het draaiend houden van de afdeling in zijn geheel neer op Team 2, heel veel ZZP-ers en flexwerkers. Dit vergt veel aanpassing en een grote mate van flexibiliteit van bewoners, maar ook van de collega’s onderling. Het is lastig om zo in de het diepe gegooid te worden. Maar we krijgen het gedaan. Zoals eerder gezegd: we roeien met de riemen die we hebben en proberen er het beste van te maken.

Dankbaar

Het verdriet en de eenzaamheid van mensen gaat niet voorbij, maar ik merk op dat er een modus in gevonden wordt. Het is zoals het is, en we moeten het er mee doen. Er blijven schrijnende dingen gebeuren. Zoals de familie die via iPad afscheid moest nemen van hun terminale moeder. Iedereen was aan het huilen. De moeder met haar vier kinderen op het scherm terwijl ik met moeite de iPad stil hield en mijn eigen snikken probeerde te controleren.

En toch, ondanks het verschrikkelijke feit dat de kinderen niet bij het sterfbed van hun moeder konden zijn, is er dankbaarheid. Dankbaarheid voor de extra moeite die de zorg neemt om zowel bewoners als familie en mantelzorgers te accommoderen. En dat maakt me trots! Trots op de flexibiliteit van de zorg, van mijzelf en van de mensen in de samenleving.

Het beste in de mens komt boven

Die enorme flexibiliteit van mensen maakt het vooruitzicht op de ‘Anderhalve meter maatschappij’ voor mij ook minder beangstigend. Ik heb gezien wat we kunnen bereiken als we ons samen ergens voor inzetten. Ja, de samenleving gaat veranderen en we zullen concessies moeten doen. Maar deze hoeven toch niet altijd negatief te zijn?

Ik vind het bewonderingswaardig hoe de ‘intelligente lock-down’ zich ontplooit in nieuwe oplossingen. Opeens kan er heel veel werk vanuit huis gedaan worden. En er worden initiatieven opgezet om ouderen, minderbedeelden en eenzame mensen te ondersteunen. Deze ‘Anderhalve meter maatschappij’ lijkt het beste in de mens naar boven te brengen. Nou ja, in het algemeen gesproken hè, want er zijn ook nog jongeren die quarantainefeestjes organiseren ter verspreiding van het virus.

Boer maak een plan

Iedereen in Nederland stelt zich flexibel op. In Zuid-Afrika, waar ik lang gewoond heb, zei men altijd: “Boer maak een plan”. Ofwel, maak het beste van de situatie die je treft met de middelen die beschikbaar zijn. Dat zie ik Nederland nu ook doen en dat maakt me trots!

Met nieuwsgierigheid kijk ik uit naar de persconferentie van dinsdag 21 april om 19.00 uur. Hopelijk worden de maatregels versoepeld. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn bewoners, alle mensen in woonzorgcentra en verpleeghuizen. Als we dan toch nog in deze ‘Anderhalve meter maatschappij’ moeten blijven leven (en dat is heel erg zeker), dan weet ik dat we dat kunnen!

Nederland, make us proud again.

Vera (31) is een moeder, verpleegkundige in opleiding en werkzaam binnen de geriatrie ofwel de ouderenzorg. Zij heeft ADHD- C (het gecombineerde type), HSP en is hoogbegaafd. Voor ons beschrijft ze wat ze meemaakt op haar werk in de tijd van het coronavirus. 

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: