Vaccinatie

Het leven in tijden van Corona is voor veel mensen ingewikkeld. Voor iemand met ADHD, hypochondrie en angst voor de dood is deze tijd helemaal een uitdaging. En dan val ik ook nog eens onder de risicogroep, het is één groot feest in mijn hoofd. Niet weten hoe mijn lijf op het virus zal reageren, zorgt voor veel spanning en doemscenario’s.

Verschillende (enge) ziektes

Ik leef sinds mijn zestiende zonder milt. Op zich gaat dit prima, al is mijn afweersysteem wel verminderd. Vooral bacteriën kunnen gevaarlijk zijn, daarom krijg ik zo nu en dan een vaccinatie om me daartegen te beschermen. Toen, na overleg met mijn huisarts, duidelijk werd dat ik afgelopen jaren vaccinaties heb gemist, waardoor ik niet goed beschermd ben tegen een aantal zeer gevaarlijke bacteriën, begon de paniek pas echt. Het vaccinatietraject dat zou volgen, zou mijn weerstand tijdelijk nog meer verminderen en in totaal zou ik er twee maanden zoet mee zijn. Natuurlijk kon ik ervoor kiezen om het uit te stellen maar het idee dat ik met een enge, dodelijke bacterie in een overvol ziekenhuis terecht zou komen, zag ik helemaal niet zitten. Dus na veel twijfelen tussen twee kwaden, koos ik ervoor om het wel te doen. Alleen het juiste moment vinden was lastig. Vanaf het moment dat ik de knoop had doorgehakt, voelde ik namelijk van alles. Soms een kuchje, dan een nies, een gek gevoel in mijn keel, hoofdpijn (wat ook van de spanning kan komen), een hoge ademhaling, steken in mijn borst en tussen mijn schouderbladen (wat ook van de hoge ademhaling kan komen), spierpijn en ga zo maar door. Het moment om te vaccineren werd steeds uitgesteld omdat ik me niet topfit voelde, zoals in mijn ideale wereld.

En dan is het dinsdag 14 april; vaccinatie tijd. Alles waar ik last van heb, blijft stabiel en wordt niet erger. En na jaren ervaring met mezelf weet ik dat ik op het gebied van ziekte niet altijd kan vertrouwen op mijn gevoel, anders had ik al verschillende (enge) ziektes gehad, zoals kanker, suikerziekte en reuma. Altijd vol overtuiging van de ziekte kreeg ik, gelukkig, ‘nee’ te horen. Misschien zit het ook nu vooral in mijn hoofd.

Ik heb geen controle meer en kan het loslaten

Ik word wakker van mijn wekker, het is tijd. Jeetje, wat ben ik zenuwachtig. Maak ik de verkeerde keuze door wel te gaan? Wat als het straks helemaal verkeerd gaat? Dat ik wel Corona heb en ik door de vaccinaties heel erg ziek word. Ga ik straks mijn dood tegemoet? Ik ben zo ongelofelijk bang. Ik zie op mijn mobiel dat de huisarts heeft gebeld en schrik me kapot. Wat is er aan de hand?! Met een paniekaanval op de loer, bel ik terug. De dokter vraagt me of ik luchtwegklachten heb. Voor de zoveelste keer doe ik de check, geen keelpijn, niet niezen, niet hoesten, geen verhoging. Nee, geen luchtwegklachten. Wel 101 andere vage klachten maar daar wordt niet naar gevraagd. Oké, daar gaan we dan.

Met trillende handen en een bonkend hoofd van de spanning, fiets ik naar de huisarts. Het is er leeg, geen wachtende mensen, alleen de assistente en ik. Met de vaccinaties onder mijn arm loop ik de kleine behandelkamer binnen. Ik ga zitten op een stoel en twijfel nog steeds. Dan maakt de assistente de veel te dure vaccinaties open en kan ik niet meer terug. Ik zucht diep en laat het over me heen komen. Twee prikken en het is klaar. Ik stap naar buiten en voel opluchting; ik heb geen controle meer en kan het loslaten. In gedachten spreek ik mijn immuunsysteem bemoedigend toe en hoop heel erg dat alles goed komt.

Mathilde is 35 jaar oud en woont samen met haar vriend en zoontje van bijna 2 jaar. Zij heeft ADHD en regelmatig last van hypochondrie (de angst om ziek te worden). Graag geeft zij ons, in deze bizarre tijd, een kijkje in haar leven.

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: