Het is allemaal zo dubbel

De zon schijnt, de online lessen en huiswerk worden op een stretcher of aan de tuintafel gevolgd en gemaakt. Lunchen doen we lekker buiten. Werken doe ik altijd al vanuit huis, dus daarin is niks veranderd. Ik vind in deze periode zeker ook lichtpuntjes en genietmomentjes.

Zorgen en gemis

Sinds de coronamaatregelen gelden, geef ik regelmatig healing op afstand. Ik merk, gezien de reacties en aanmeldingen hiervoor op mijn facebookpagina en via andere kanalen, dat er veel animo voor is. Even een moment van ontspanning, positieve energie ontvangen en healing op vlakken waar dat momenteel per individu verschillend is. Ik merk onrust bij mijn cliënten; er is veel vraag naar telefonische consulten. Sommige mensen ervaren veel last van spanning door zorgen om een ziek persoon in hun omgeving. Anderen zijn bang dat ze het virus zelf zullen krijgen.

Er is gemis; mensen kunnen niet bij hun ouders in verpleeghuizen of verzorgingshuizen op bezoek, ouders missen hun kinderen, opa’s en oma’s missen hun kleinkinderen. Mensen met een latrelatie die elkaar nu niet kunnen zien, op het punt staan om het risico te nemen, maar uiteindelijk hun verstand te laten overwinnen en toch het risico niet te lopen. Mensen missen hun collega’s en hun werk. Mensen missen hun structuur en vaste patronen. Er is ook gemis op een heel ander vlak: sociaal… Geen terrasje kunnen pakken terwijl het er nu zulk geschikt weer voor is. Met het paasweekend in het vooruitzicht lijken veel mensen het er nu nog iets lastiger mee te krijgen; geen uitstapjes met het gezin kunnen maken, niks kunnen plannen met vrienden.

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillen in ervaringen in deze ‘rare’ tijd. Er zijn zoveel mensen die het moeilijk hebben, die nu thuis zitten in een situatie die niet veilig is en vooral nu zou kunnen escaleren. Er zijn mensen die niet bij hun dierbare kunnen zijn in een laatste levensfase. Verschillende situaties die beide voor een traumatische ervaring kunnen zorgen.

Een knuffel in de vorm van een bosje bloemen

Persoonlijk vind ik het niet erg om veel thuis te moeten zijn. Thuis is er genoeg te doen en we mogen vooral dankbaar zijn dat we het thuis zo fijn hebben. Er zijn geen irritaties, de pubers doen het goed, houden zich aan de maatregelen en passen zich gemakkelijk aan. Wat mij het hardst raakt is dat ik mijn moeder geen knuffel en kus kan geven, niet even een arm om haar heen kan slaan. Dat compenseren we door voor haar een asperge-menu bij een restaurant te bestellen en bij haar te bezorgen. Dat is momenteel de enige knuffel die we haar geven kunnen. Haar knuffel voor ons krijgen we in de vorm van een bosje bloemen, zo lief! Wat vooral spanning geeft, en dat is niet alleen voor haar en ons, maar voor veel mensen die momenteel chemotherapie krijgen: kan de volgende chemo wel doorgaan? De laatste is gecanceld vanwege het coronavirus, nu wachten we met spanning op het telefoontje van de arts; wordt het een ja of wordt het een nee…?

En dat maakt deze periode zo dubbel. We genieten van de zon, de pubers, het samenzijn. En daarnaast voel ik de spanning in m’n buik om de situatie omtrent onze moeder, waar veel mensen mee te kampen hebben. Gelukkig kunnen wij relativeren; er zijn zoveel schrijnende situaties, mensen die door de corona crisis in de problemen zijn gekomen, emotioneel en financieel, dat ik vooral dankbaar ben dat ik mij in ieder geval nog zorgen KAN maken om onze moeder.

Klik op foto voor de praktijk

Berlinda de Graaf – Reurink is 45 jaar, getrouwd met Jochem en moeder van twee pubers, zoon Melvin van 17 jaar en dochter Miron van 14 jaar. Samen met hun twee honden wonen zij in het Overijsselse Dalfsen. Berlinda heeft een passie voor het Mediumschap en is werkzaam in haar eigen praktijk. Naast deze passie schrijft zij graag. Haar blogs gaan over alledaagse dingen, leuke en minder leuke gebeurtenissen.

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: