Hoe Corona alles anders maakte

Ik zal me eerst eens voorstellen: mijn naam is Leonie, ik ben 35 jaar en woon samen met mijn vriend en twee katten in Voorburg. In het dagelijks leven maak ik mala’s en sieraden die ik verkoop in mijn webwinkel en/of Etsy shop. In mijn vrije tijd lees ik graag, doe aan yoga, probeer regelmatig te mediteren, ga met liefde op avontuur in de natuur en schrijf ik stukjes voor mijn blog ietsmetglitter.nl.

Elke dag het rijk voor mij alleen

Ik heb echter ook een wat donkerder kantje. Je ziet het niet zo snel aan me, maar ik worstel al vanaf mijn jeugd met verschillende psychische ongemakken. Zo ga ik regelmatig het gevecht aan met een hardnekkige depressie en paniekaanvallen, ben ontzettend gevoelig en snel overprikkeld (hoogsensitief klinkt voor mij zo ‘hip’, maar dekt wel de lading) en heb ik moeite met concentratie, taken afmaken en de rode draad van een verhaal volgen (ADD). Deze cocktail aan ‘stempeltjes’ zorgen soms voor hilarische situaties, maar ze brengen me ook regelmatig in de problemen. Zo ben ik in het verleden tig studies begonnen die ik nooit heb afgemaakt en ben ik nooit langer blijven plakken bij een baantje dan een jaar. Een eigen bedrijf beginnen was voor mij dan ook ideaal.

Ik heb gemerkt dat ik het meest productief ben als ik mezelf houd aan een vast dagelijks ritme. Dat ging een hele tijd erg goed. Omdat mijn vriend moest werken had ik elke dag het rijk voor mij alleen. Dat vind ik prettig, aangezien ik ontzettend snel afgeleid ben en mijn vriend (in zijn vrije tijd een drummer) nogal aanwezig kan zijn qua geluid. En toen was daar ineens Corona en werd alles anders.

De dingen die me mentaal gezond hielden

In december kwamen de eerste berichten over dit virus naar buiten. Het was (vooralsnog) alleen in China. Volgens het RIVM was de kans dat het Nederland zou bereiken erg klein. Het is niet dat ik een ontzettende doemdenker ben, maar ik had er een hard hoofd in. De situatie nu, drie maanden later, had echter niemand kunnen voorzien. We zitten niet in een officiële lockdown, maar zo voelt het wel. Voor mijn eigen werk maakt het weinig uit, maar mijn vriend werkt al drie weken thuis en dat is gek. We hebben allebei onze eigen ruimte en toch zitten we elkaar regelmatig in de weg.

Ook het niet naar buiten mogen, begint zo langzamerhand zijn impact te hebben op mij. Ik voel me opgesloten en dat terwijl het niet zo is. Elke dag lijkt op de vorige en maandag is niet meer te onderscheiden van vrijdag. Lange stukken wandelen in de duinen of het bos is er helaas niet meer bij. Alles voor de veiligheid natuurlijk, maar dat zijn wel de dingen die me mentaal gezond hielden en die mis ik nu.

Wees vooral niet te streng voor jezelf

Hoe hou ik mezelf dan wel mentaal gezond? Na wat aanpassingen hier en daar probeer ik me toch zoveel mogelijk te houden aan een dagelijks ritme. Al is het maar zo simpel als op tijd naar bed en op tijd opstaan. Ik probeer elke dag toch even buiten te komen, al is het maar een stukje wandelen door het park of een blokje om. Ook probeer ik in beweging te blijven, wat de ene dag wat beter lukt dan de andere. Ik probeer vooral niet te verdwalen in urenlang zonder doel scrollen door social media, want dat levert me niets op. Maar wat me echt meer rust geeft is het feit dat ik mezelf nieuwsrestricties heb opgelegd. Ik mag van mezelf maar maximaal één keer per dag het nieuws lezen; meestal doe ik dit dan ’s avonds en soms sla ik zelfs een dagje over. Heerlijk rustig.

Verder heb ik me erbij neergelegd dat dit nu eenmaal de situatie van nu is. Er zitten dagen tussen dat ik me goed voel en dat ik veel gedaan krijg en er zitten dagen tussen dat ik me niet goed voel en dat mag dan ook gewoon. Ik mag een baaldag hebben en ik mag dan ook even op de bank gaan liggen met een boek of Netflix. Dat is wat deze Coronacrisis mij nu leert: wees vooral niet te streng voor jezelf, het is al lastig genoeg.

Bedankt voor het lezen en stay safe!

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: