Buitengewoon Actief tijdens en na de crisis.

De grootste bijdrage en het meeste werk van het oprichten van Stichting Buitengewoon Actieve Breinen is gedaan door Margriet Pakvis-van As, die al jarenlang met een idee, of beter gezegd een verzameling ideeën, rondliep. Die om zich heen dingen verkeerd zag gaan bij zichzelf en bij anderen. Op sociaal-maatschappelijk vlak maar ook in relaties en bijvoorbeeld de ontwikkeling van kinderen. De verzameling ideeën vatte zij samen onder de noemer Lente 13, een organisatie die zich wilde inzetten voor het maatschappelijk herstel van mensen met psychische klachten. Maar de verzameling was nog niet af. De ingrediënten waren in huis maar de bereiding moest nog plaatsvinden. En het gereedschap, het benodigde materiaal, moest ook nog uitgezocht worden.

Margriet en ik hebben elkaar in 2013 ontmoet, tijdens een fotoshoot voor de illustratie van een boek. Daarvoor waren wij elkaar al op Twitter tegengekomen, twitterend over dezelfde zaken, vrijwel altijd met onze neuzen dezelfde kant op. Eerder dat jaar werd mij als bestuurslid van het toenmalige Impuls, belangenvereniging voor volwassenen met ADHD en aanverwante stoornissen, gevraagd wat mijn visie op Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) was en welke connectie ik ermee had. Want de vereniging zou er ook voor volwassenen met ASS zijn. Ik verwoordde toen mijn verbinding met mensen met ASS in een blog. En in dat blog kwam ik op de verzamelnaam ‘mensen met een Bovenmatig Actief Brein’. Niet voor het gemak maar om een handvat te krijgen om verder te gaan in het leven. Op het werk, in de familie en het gezin, op de sportclub, in (liefdes) relaties.

In de jaren dat Margriet en ik het idee van Lente 13 en de uiteindelijke benaming van Buitengewoon Actieve Breinen samen lieten smelten, oven-klaar maakten, kwam steeds één ding klip en klaar naar voren. Mensen met een diagnose ASS, ADHD, ADD, stemmingsstoornis, persoonlijkheidsstoornis en alle varianten en combinaties van genoemde zaken, willen uiteindelijk nog maar één ding. En dat is verder met het leven. Een leven dat misschien opnieuw moet worden ingericht. Een leven dat een compleet andere wending neemt. Maar hoe dan ook een leven dat zo uniek ingericht, samengesteld en vormgegeven moet worden dat alleen zij, de eigenaren van dat leven, weten hoe het allemaal tot stand moet komen. Dat alleen zij de maatschappij kunnen leren hoe daarmee om te gaan om uiteindelijk een goed en tevreden leven op te bouwen in die maatschappij. En dat alleen al is voor alle betrokkenen de grootste stap die ze zullen maken in hun leven. Het erkennen van zichzelf als de grootste en enige deskundige van hun eigen leven.

Crisis

Stichting Buitengewoon Actieve Breinen is opgericht en wordt draaiende gehouden door mensen die zichzelf als de grootste deskundigen van hun leven hebben gemaakt. We zullen er niet rijk mee worden. Materialistisch rijk tenminste en dat is toch maar betrekkelijk. Geestelijk rijk zijn we ondertussen wel geworden. Gewoon door datgene te doen waar we graag mee bezig zijn en waar we goed in zijn. En omdat we er zeker van zijn dat we heel veel mensen op weg kunnen en zullen helpen.

Ik schrijf dit stuk en het is voor een groot deel het voorwoord van ons eigen boek “Buitengewoon Actieve Breinen” wat in 2017 uitkwam bij uitgeverij Brave New Books. Ik schrijf dit blog ook midden in de COVID 19, de Corona crisis, als het merendeel van onze medewerkers, lotgenoten, gedwongen thuis zit. Net als de rest van vrijwel de hele wereld. Ik schrijf dit blog ook de dag nadat we afscheid hebben moeten nemen van de moeder van Margriet, wiens hart het na ruim twintig jaar had opgegeven. Ik schrijf dit blog omdat ik juist in tijden van crisis mijn grootste creativiteit voel opkomen, net als de meeste van mijn lotgenoten. Out of the box denken is wat nu het credo is en laat dat nou toevallig een van de meest genoemde en positieve eigenschappen zijn waar mensen met een BAB hun hele leven mee te maken hebben.

Don’t ever stop making plans for tomorrow.

Voor na het verdriet

Ik deel hier het verdriet dat velen onder ons blijvende schade hebben of zullen oplopen door de Corona crisis. Het verlies van een dierbare, een geliefde is niet hier in woorden uit te drukken. Maar laten we met zijn allen het verlies en het verdriet gebruiken om straks de nu getoonde saamhorigheid, betrokkenheid en inventiviteit als rode draad te gebruiken voor de jaren die ons nog te wachten staan. Laten we de creatieve oplossingen die bijvoorbeeld voor het tijdelijk thuisonderwijs inpassen in de werkelijke gang van zaken. De solidariteit die we hebben ontdekt om samen een groep mensen spontaan te bedanken met een gezamenlijk en openbaar applaus, hen ook de geldelijke waardering te geven. Laten we één week per maand een keer met zijn allen thuiswerken, om het milieu en de medemens te ontzien. En vraag gewoon wat vaker en zonder specifieke noodzaak aan die ene buur hoe het er echt mee gaat.

Zelf gaan Margriet en ik onze medewerkers (vrijwillig en in dienst) vragen om plannen te maken. Thuis, op de pc, op de telefoon of in een notitieblok. Plannen die we kunnen uitwerken op het moment dat we tegen elkaar kunnen zeggen dat we de Corona crisis achter de rug hebben. Out of the box ideeën uitvoeren, die tijdens de crisis hun waarde hebben bewezen. Creatief en Buitengewoon Actief bedacht door mensen bij wie dit van geboorte af aan al aanwezig was, het anders maar vooral positief denken.

Voor nu en straks, blijf gezond binnen, hou welgemeend, fysiek en warm afstand maar vergeet elkaar niet.

“Buitengewoon Actieve Breinen” uit 2017

Ons boek “Buitengewoon Actieve Breinen” is als gedrukt exemplaar en als E-book hier te koop.

We zijn ook te volgen op Facebook.

Gepubliceerd door babblogt

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen. Als Stichting zijn we maatschappelijk betrokken en actief voor mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt. We zijn zelf mensen met een diagnose ADHD/ASS en alles wat erbij komt, dat is onze grootste motivatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: